Чому виникають повітряні прошарки по торцях скла і як їх прибрати

01.03.2023

Багато користувачів смартфонів, вперше зіткнувшись з проблемою повітряних прошарків по торцях захисного аксесуару, переймаються питанням про походження такого казусу, можливі причини та способи вирішення. Залежно від типу екрану та використовуваного захисного скла, ці прошарки повітря можуть бути як ознакою браку аксесуару, так і нормальним явищем, з яким при правильному підході не складно боротися.

Повітряні прошарки по торцях на рівному екрані

На початок 2019 року, смартфони з повністю плоским і рівним екраном практично не випускаються, всі відомі компанії перейшли на округлі передні панелі, зручніші тактильно і приховують маленькі рамки навколо дисплея. Однак донедавна навіть ТОПові бренди мали у своєму арсеналі кілька моделей з такими екранами. І якщо користувач шукає скло для Samsung бюджетної серії минулих років випуску, то це буде прозоре скло, яке ідеально підходить для рівного екрана такого смартфона. При достатній якості захисного аксесуара і правильної установки, ніяких повітряних прошарків, в цьому варіанті, не повинно бути. Якщо вони все ж таки проявилися, то скоріш за все ви зіткнулися з однієї з наступних причин:

  • Скло встановлено не рівно і одним із країв торкається пластикової рамки навколо екрана.
  • Екран не знежирений і не достатньо очищений перед поклейкою скла.
  • Захисне скло має дефект на клейкій основі.
  • Використовується несумісний чохол з широким бортиком, що упирається в захисне скло (повітря проявляється після одягання чохла).
  • Поверхня екрана має нерівності, іноді не помітні неозброєним поглядом. При цьому всі стекла різних партій і виробників не приклеюються до екрану в тому самому місці.

Повітряні прошарки під прозорим склом на екрані 2.5D

Всі нові моделі, найчастіше оснащені заокругленими по краях екранами, і якщо використовувати не повноекранне скло (повністю прозоре), швидше за все користувач помітить смужки повітря по краю скла однакової товщини. Навіть якщо здається, що укорочене скло не дістає до початку вигину екрана, насправді нерівність починається набагато раніше і це впливає на приклеювання скла до поверхні. Такий ефект ви помітите, купивши скло для Samsung M20, обідок повітря буде приблизно однакової ширини в залежності від виробника скла та його товщини та еластичності. Деякі виробники за рахунок більш тонкого скла та унікальної клейкої основи успішно справляються з цим завданням. До таких компаній відноситься Nillkin , їх стекла мають подібні проблеми набагато рідше, проте вони бувають і у іменитих брендів. Для бюджетних виробників ситуація з обідком повітря – закономірність, але не варто засмучуватись, ця проблема легко вирішувана і про це далі у статті.

Повітряний прошарок під повноекранним склом

Насправді повітря по краях повноекранного скла присутнє в переважній більшості випадків, просто його, за задумом виробників, ніхто не бачить. Це відбувається з тієї ж причини, що й у прозорих стеклах: скло хоч і повноекранне, але рівне, а екран має вигини поверхні. По краях скла хоч і нанесений товстіший шар клейової основи, проте його не завжди вистачає для компенсації фіксації навколо екрана. В ідеальному варіанті, користувач не бачить повітря через кольорову рамку скла, виконану в тон з передньою панеллю смартфона. Нові моделі з широкоформатними дисплеями мають дуже тоненьку рамку і вона не приховує такого повітряного прошарку по торцю.

Дуже часто повітря під такі стекла потрапляє після одягання захисного чохла, не підходить для використання з повноекранним склом. Його борти впираються в торець скла і підчіпають його. Деякі чохли не дають такий ефект відразу через свою високу еластичність, проте при натисканні рукою з боків, скло піддягається. І вирішити цю проблему можна лише зміною чохла чи захисного скла на укорочене .

Як позбутися повітря по торцях захисного скла

Дуже часто позбавитися цієї проблеми виходить в домашніх умовах, не вдаючись до допомоги фахівців, проте все що ви робите зі своїм аксесуаром, ви робите на свій страх і ризик, і при можливості, краще звернеться в спеціалізований відділ для поклейки скла, де є все необхідне для якісної установки за будь-яких обставин.

Приклеювання краю без додаткових засобів

Якість клейової основи сучасного скла дозволяє утримуватись на поверхні гладкого екрану навіть при невеликому натягу, цим можна скористатися, давши адгезивному шару більше часу, щоб схопитися по краях. Цей спосіб працює тільки при первинній поклейці скла, якщо це зробити в день встановлення аксесуара. Для цього потрібно покласти смартфон на м'яку підкладку (щоб не пошкодити корпус) та поступово, поспіль, притискати пальцями край скла (виганяючи повітря) та утримувати в такому положенні кілька хвилин. Можливо, що за один прохід прошарок повітря не зникне повністю і залишиться в деяких місцях, в такому випадку операцію потрібно повторювати до повного зникнення повітря та приклеювання скла. Притискати потрібно саме пальцями, оскільки тверді предмети можуть розчавити край скла.

Забирання повітряних порожнин, заповнюючи їх силіконом

Для боротьби з цією проблемою у продажу є спеціальний рідкий силікон, який вноситься в необхідній кількості до проблемних місць, а потім його надлишки виганяють з-під аксесуара на краї. Такий засіб допомагає вирішити проблеми з повітрям не лише по торцю, а й у будь-якому місці екрану. Рідкий засіб може заповнити нерівності на екрані навіть викликані дефектом останнього. У мережі інтернет зустрічається багато постів про заміну такого засобу імерсійним маслом, силіконовим мастилом, вазеліновим маслом та іншими речовинами. У деяких випадках цей варіант працює, проте вартість спеціальної рідини не висока, а дістати її можна в будь-якому спеціалізованому місці для поклейки або в інтернет-магазині продає скла.

МЕНЮ: